Gigabyte обединява подразделенията, произвеждащи дънни платки и 3D карти

От началото на август компанията Gigabyte Technology започва реорганизация, в резултат на която трябва да се обединят подразделенията, произвеждащи дънни платки и 3D видеокарти. Новото подразделение ще бъде оглавено от вицепрезидента, който сега отговаря за работата на подразделенията, създаващи компоненти за игровите компютри.

Макар продажбите на дънни платки в последните години да спадат (през 2015 г са продадени 17,1 млн броя, а през 2016 г – 16,2 млн), тяхната средна цена е нараснала, тъй като производителят е увеличил дела на моделите от средния и горния сегмент. Нараснала е и средната цена на 3D картите. В същото време, продажбите на готови РС на Gigabyte спадат – това е свързано най-вече с намаленото търсене на китайския пазар.

Ако говорим за показателите от тази година, през първото тримесечие Gigabyte е успяла да продаде само 3,5 млн дънни платки и 900 000 3D карти. Чистата печалба за годината е намаляла над 50%. През второто тримесечие ситуацията се задълбочи още повече – доставените дънни платки са само 3 млн. Търсенето на 3D видеокарти обаче се увеличава във връзка с интереса към криптовалутите, но този подем може да се окаже краткосрочен.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *