Колко климатика ви трябват за дома

 

Повече и повече семейства започват да се отопляват с климатици, без значение дали са в апартамент или къща. От там се пораждат много въпроси относно ефикасността на подобна инвестиция, като един от тях е и темата на днешната дискусия – колко климатика ви трябват, за да отоплите дома си.

Най-ефикасния и евтин начин за отопление с климатик

Това, което интересува всички хора с климатици е това да не плащат височки сметки за ток, особено през зимата. Има няколко начина, по които може да се случи това, като най-добрия вариант е да се инвестира в хиперинверторен климатик – като алтернатива просто може да се сложат на добро място климатиците от по-нисък клас.

Разпределете климатиците по зони и стаи

Позиционирането на климатиците и тяхната зона на действие е изключително важна част от достигане на оптималната им употреба. В дома, това може да означава, че един климатик може ефикасно да затопли или изстуди 1 или 2 помещения, стига той да бъде инсталиран на правилната височина и място на стената.

Един начин да разберете кое би било това място за вашият дом, е ако визуализирате струята на въздуха и различните ъгли и височини на които климатика може да действа. Чрез тази визуализация вие можете да добиете по-добра представа за работата на климатика и как ще се разпространи въздуха през стаята.

Врати, ъгли, мебели и други подобни физически бариери могат да се отразят на течението на въздушните маси в една стая, за това е важно да се обърне внимание на наличието на пречки. След това, е важно и да обърнете внимание на височината на стаята и къде по стената ще се монтира климатика – при много пречки, може да се използва друг климатик за по-големи помещения.

Имайте предвид тяхната мощност

Мощността на един климатик е свързана с количеството работа, която той може да извърши за определен период от време. Колко по-мощен е мотора на климатика, толкова повече работа може да извърши той, но също така той би консумирал повече електроенергия, за това имайте предвид повишената консумация на електроенергия в края на месеца.

Важна е височината на тавана

Като част от уравнение и това колко климатика да вземете, е добре да се вземе предвид това колко е висока стаята, дали има арки, врати и чупки в стените. Средната височина на една стая е около 4 метра, в такива помещения 1 климатик е повече от достатъчен.

Най-доброто място да намерите ефикасни, но и доста достъпни климатици за България е онлайн магазина на Eclima.bg – един от водещите доставчици и дистрибутори на отоплителните тела.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *