Huawei представя ултра високoпроизводителен АRM-базиран процесор, извеждащ глобалната компютърна мощност на следващо ниво

Huawei обяви най-високопроизводителния процесор в индустрията, базиран на Advanced RISC Machine (ARM) архитектура. Новият процесор Kunpeng 920 е създаден, за да ускори обработката на големи масиви от данни, разпределеното съхранение на данни и характерни за ARM сценарии. Huawei се присъединява към големите играчи в ARM индустрията и да участва в изграждането на отворена, изгодна за всички страни екосистема, базирана на сътрудничество, което да изведе света на днешните компютри на качествено ново ниво.

“Huawei бележи непрекъснато развитие в областта на компютрите, създавайки стойност за своите клиенти. Ние вярваме, че с развитието на общество, базирано на интелигентни технологии, компютърният пазар ще се радва на непрекъснат растеж и в бъдеще. В момента разнообразието от приложения и данни води до разнородни изисквания към изчислителната мощност. Huawei отдавна си партнира с Intel, за да бъде в полза на потребителите със значителни постижения. Двете компании заедно са допринесли много за развитието на информационните и комуникационни технологии. Ние ще продължим дългосрочното си стратегическо партньорство и ще продължаваме заедно да създаваме иновации“, каза Уилям Шу, член на борда на директорите и оглавяващ отдела за стратегически маркетинг в Huawei.

“Междувременно ARM индустрията вижда нови възможности за развитие. Наскоро пуснатите от Huawei процесори Kunpeng 920 и сървъри TaiShan се използват предимно в приложения за обработка на големи масиви данни, разпределено съхранение и ARM приложния. Ние ще работим с глобални партньори в дух на откритост, сътрудничество и споделен успех за стимулиране развитието на ARM екосистемата, разширяване на изчислителното пространство и интегрирането в една диверсифицирана компютърна ера.”

Най-високопроизводителният ARM-базиран процесор за индустрията

Kunpeng 920 е най-високопроизводителният сървърен ARM-базиран процесор. Използвайки най-съвременния 7nm процес, процесорът е независимо проектиран от Huawei по лиценз за архитектурата ARMv8. Той е със значително повишена производителност и оптимизира предиктивните алгоритми, увеличавайки броя на OP блоковете и подобрявайки архитектурата на паметта. При типична честота, на SPECint Benchmark тестовете, процесорът Kunpeng 920 изкарва резултат над 930, което е с 25% по-високо от индустриалния бенчмарк. В същото време, енергийната ефективност е 30% по-добра от тази на останалите решения в ндустрията. Kunpeng 920 осигурява много по-високa изчислителнa мощност за центровете за данни, същевременно намалявайки консумацията на енергия.

Kunpeng 920 интегрира 64 ядра с честота 2,6 GHz и 8-канална DDR4 памет. Системната интеграция също се подобрява значително чрез двата 100G RoCE порта. Kunpeng 920 поддържа интерфейси PCIe Gen4 и CCIX и осигурява обща пропускателна способност 640 Gbps. В допълнение, скоростта на единичен слот ефективно подобрява производителността на съхранението и различни ускорители.

Huawei TaiShan, ARM-базиран сървър с най-добрата производителност в индустрията

Huawei днес пусна и своята серия сървър TaiShan, задвижвани от Kunpeng 920, включващи три модела: един с фокус върху съхранението, друг с висока плътност и трети, фокусиран върху балансирането на двете изисквания. Сървърите TaiShan са изградени за големи данни, разпределено съхранение и ARM сценарии. TaiShan дават на компютърните платформи висока производителност, до 20% по-висока от досегашната, и ниска консумация на енергия.

Изграждане на отворена и колаборативна ARM екосистема, базирана на общия успех

Huawei непрестанно насърчава корпоративната взаимопомощ при изграждането на хардуер, софтуер и приложения. Глобалният бранд работи съвместно с организации като Green Computing Consortium (GCC), Linaro и Open Edge and HPC Initiative (OEHI), за да изгради отворена и колаборативна ARM екосистема заедно с партньори като Hortonworks, Microsoft, Red Hat, SAP, SUSE, Ubuntu и China Standart Software.

По отношение на хардуера, Huawei е ключов член на Linaro. Що се отнася до софтуера, Huawei е „платинен“ член на OpenStack и един от основателите на Cloud Native Computing Foundation (CNCF). За изграждането на приложения Huawei се присъедини към GCC, които наскоро пуснаха на пазара Green Computing Consortium Server Technical Standards Report, като това е само една от техните инициативи, целящи изграждането на отворена „зелена“ технологична общност. Huawei също така е член на OEHI.

Huawei вярва, че няма да мине много време до създаването на общество, в което всички видове технологии ще бъдат свързани помежду си. Развитието и прилагането на практика на ARM базираните приложения се увеличава всеки ден паралелно с cloud базираните услуги. Новите cloud приложения също така предлагат съхраняване на разнообразни типове данни. Големите по размер приложения за съхранение на данни например имат специфични системни изисквания, за да достигнат своето максимално ниво на ефективност. В това отношение ARM системите се оличават като най-удобни по отношение на предлаганите оперативни предимства и разход на енергия.

В духа на най-новите тенденции в технологичния бранш и системните изисквания на новите приложения диверсифицираните технологии стават все по-популярни. Архитектурната оптимизация на модерните технологии се дължи на използването на няколко различни типа данни. Комбинирането на няколко типа архитектури за достигането на максимална оперативна мощност все повече се превръща в задължително изискване.

„С помощта на Kirin 980 Huawei изведе изкуствения интелект на смартфоните на изцяло ново ниво. С различните продукти и услуги като Huawei Cloud, базирани на Ascend 310, нашата компания прави изкуствения интелект достъпен за все повече видове бизнес“ сподели Уилям Шу. „Сега, с Kunpeng 920, навлизаме в нова ера на диверсифицирани технологии, чиито отличителни черти са наличието на множество ядра и подчертаната хетерогенност. Huawei инвестира търпеливо и енергично в сферата на технологичните иновации, за да можем да продължим да бъдем сред лидерите в този бранш. В бъдеще ще продължим да работим също толкова мотивирано и вдъхновено с нашите клиенти и партньори, за да можем заедно да изградим един по-интелигентен и технологичен свят“ каза още Шу.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *