Над 45 устройства вече поддържат технологията за пренос на глас VoLTE в мрежата на Теленор

Теленор разшири списъка с мобилни устройства, поддържащи технологията за пренос на глас през 4G мрежа Voice over LTE (VoLTE) и от нея вече могат да се възползват собствениците на над 45 модела смартфони.

Обаждания с HD качество вече са възможни и за потребителите на Huawei P30, P30 Pro, P Smart (2019) и серията Mate 20, Honor 8 Lite, 8X, 10, 10 Lite и View20, Samsung Galaxy S10, S10e и S10+, Sony Xperia XA2 и Xperia XZ2, както и Motorola moto g6 Plus и moto e5.

С това устройствата, поддържащи VoLTE в мрежата на Теленор вече включват модели на шест от най-популярните марки, включително и някои от водещите модели на пазара.

Добавянето на нови устройства, които поддържат VoLTE в мрежата на Теленор, е двустранен процес, в който участват телекомът и производителите на мобилни устройства. Като част от този процес, производителите на смартфони осигуряват софтуер, който да покрива техническите изисквания на оператора. Активацията на функцията става след съвместни тестове и одобрения и чрез софтуерен ъпдейт на мобилните устройства на клиентите.
Основните предимства на VoLTE са по-краткото първоначално време за свързване между потребителите, които ползват технологията, спрямо времето в 2G и 3G мрежа. Освен това по време на разговор клиентите продължават да използват 4G мобилен интернет без прекъсване на връзката.

От VoLTE могат да се възползват частни и бизнес клиенти на Теленор, които разполагат с мобилни устройства, които поддържат VoLTE, използват абонаментен план с 4G достъп и се намират в зона на покритие на 4G мрежата на оператора. Технологията VoLTE не е достъпна за потребителите на предплатени услуги, както и за корпоративни клиенти, които използват някои специфични бизнес услуги.

За провеждането на разговори с VoLTE качество и двете страни е необходимо да използват технологията. Обажданията, осъществени чрез нея, се таксуват съгласно ползвания мобилен план на клиента и не черпят от наличните MB за мобилен интернет. За да се възползват от възможностите на технологията, клиентите на Теленор трябва да се уверят, че използват някое от поддържаните устройства и да активират опцията за VoLTE в неговите настройки.

Повече информация за устройствата, които поддържат VoLTE от Теленор, както и отговорите на най-често задаваните въпроси, свързани с технологията, са публикувани на официалната интернет страница на Теленор, www.telenor.bg. Информация може да бъде получена и чрез обаждане до кратък номер 123, както и в магазините на оператора и официалните партньори.

Теленор е водеща телекомуникационна компания с над 3 милиона активни потребители в България. От 1 август 2018 г. Теленор България, заедно с Теленор Унгария и Теленор Сърбия и Черна Гора, са част от PPF Group.
PPF Group инвестира в множество пазарни области – банкови и финансови, телекомуникации, машиностроене, биотехнологии, застраховане, недвижими имоти и селско стопанство. PPF Group оперира в Европа, Русия, Азия и Северна Америка. Групата притежава активи на стойност почти 38 млрд. евро (към 30 юни 2018 г.).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *