Как можете да се възползвате от максимално възстановяване на ДДС?

Ако сте си купили нещо в чужбина, вероятно сте платили данък върху добавената стойност или ДДС. Добрата новина е, че посетителите в Европейския съюз (ЕС) може да получат възстановяване на този данък.

Проблемът е, че много хора дори не си правят труда да кандидатстват за възстановяване на ДДС. Количеството пари, което американците например оставят на всяка година при непоискано възстановяване на ДДС, се оценява на милиарди.

Независимо дали сте американци, българи или от друга народност, винаги имайте предвид тази опция. Прочетете още, за да знаете какви са правата на гражданите по света в тези случаи.

Какво е ДДС?

ДДС и данъци върху стоки и услуги (GST) са често срещани в целия свят, като повече от 160 държави ги прилагат. В ЕС ДДС донякъде е подобен на данъците върху продажбите, наложени в САЩ.

Но има някои големи разлики. Една от най-големите е, че ставките на ДДС са много по-високи от тези, които плащате в държавни и местни данъци върху продажбите, ако живеете в САЩ например. Минималната стандартна ставка на ДДС в ЕС е 15%. Понастоящем всички държави от ЕС имат стандартни ставки на ДДС над минималните 15%, от 17% (Люксембург) до 27% (Унгария).

„ДДС е основен приход за данъчните власти в Европа“, казва Брита Ериксън, експерт по ДДС, която помага на компаниите да управляват ДДС в своите задгранични операции. „ДДС представлява почти толкова, колкото данъкът върху дохода по отношение на приходите за правителството“, добавя тя.

За щастие, много страни предлагат намалени ставки на ДДС за определени стоки. Швеция например има стандартна ставка на ДДС от 25%. Но за някои хранителни стоки, безалкохолни и алкохолни напитки, обувки и дрехи има намален ДДС от 12%. За книги и вестници там ДДС е само 6%.

ЕС освобождава някои стоки и услуги от ДДС, като медицинските грижи и пощенските услуги са два примера. Но ДДС все пак е начин на живот в Европа.

Какви са правилата за възстановяване?

Цените в ЕС са с включен ДДС. Ако сте посетител на ЕС, обикновено ще трябва да платите тази цена, ДДС и всички останали данъци и такси, за да получите възстановяване след това.

Има доста изисквания. Например, трябва да вземете новия си артикул или вещи у дома в рамките на три месеца от покупката. Не можете да получите възстановяване на ДДС за големи стоки като автомобили. Ако сте посетител на ЕС, не можете да получите възстановяване на ДДС за услуги като хотелски престой и хранене.

В някои страни вашата покупка трябва да надвишава определена сума, за да може да бъде възстановен ДДС. Подобно на ставките на ДДС, тази минимална сума за покупка варира в различните страни: във Франция минималната сума е 175,01 евро за общата сума на покупките, които купувате в същия ден в същия магазин; в Белгия минимумът е 50 евро, а в Испания е нула.

Освен това стоките трябва да са нови и в опаковката им, когато напускате ЕС. Те не могат да бъдат разопаковани, консумирани или носени. Така че изчакайте, докато се приберете вкъщи, ако искате да получите част от парите си обратно.

Получаване на възстановяване

Хиляди магазини в Европа правят всичко възможно, за да отговорят на туристите, които търсят възстановяване. Такива магазини обикновено имат табелки на видно място, на които пише „магазин без данъци“ или „без ДДС“.

Докато плащате за своя артикул, уведомете чиновника, че сте посетител на ЕС и че възнамерявате да получите възстановяване на ДДС. Магазинът ще има някаква документация, която трябва да попълните. Пригответе паспорта си, за да докажете статута си.

Може да се наложи да представите своя самолетен билет, за да покажете, че напускате ЕС в определено време, за да поискате възстановяване на ДДС.

Помнете, че преди всичко в този живот винаги трябва да познавате правата си и да ги защитавате. Това е от изключително голяма полза, а възстановяване на данъкът добавена стойност е само една от тях!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *