Как да се предпазите от инциденти на пътя?

Шофирането е майсторлък, който се овладява с много часове зад волана и много навъртени километри. Но как да се предпазите от инциденти на пътя? Ето няколко съвета, които ще намалят възможността да направите грешка.

Спазвайте безопасно разстояние между вас и колите пред вас. Неспазването на дистанция е не само не добра идея за вашата безопасност, но и е вид агресивно шофиране и застрашава и вас, и хората около вас. Дистанцията трябва да се увеличи, ако шофирате при лоши условия, шофирате през нощта. 

Дръжте и двете си ръце на волана. Тази практика ще ви даде добър контрол, ако трябва да маневрирате бързо или ако колата започне да се върти по хлъзгав път. 

Избягвайте разсейването. Никога не изпращайте текстови съобщения и не гледайте нищо друго освен пътя, докато шофирате. Не четете и не говорете по телефона. Ако трябва да го направите, спрете на безопасно място.

Никога не шофирайте, когато ви се спи. Шофирането в този случай може да бъде също толкова опасно, колкото шофирането в нетрезво състояние. Ако почувствате, че затваряте все по-често очи, отбийте на безопасно място и поспете за кратко.

Поддържайте автомобила си в добра форма. Уверете се, че гумите са адекватно и безопасно напомпани. Проверявайте спирачките редовно. Внимавайте за идеалното състояние на акумулатора, тъй като е възможно колата ви да изгасне неочаквано и да се наложи подаване на стартов ток.

Бъдете изключително внимателни, когато шофирате при изгрев, здрач и през нощта. Уверете се, че светлинните сигнали на автомобила ви са в добро състояние, за да може да виждате всичко около вас добре и другите хора да ви виждат. Почиствайте фаровете си редовно, както и предното си стъкло при нужда. Внимавайте за животни на пътя, когато шофирате по здрач.

Стойте далеч от големи камиони и полуремаркета. Тези превозни средства са едни от най-честите причинители на инциденти и смърт на пътя. Така че ги избягвайте, ако трябва да ги изпреварите, направете го по-бързо. 

Придържайте се към ограниченията на скоростта. Скоростта е фактор за много катастрофи. Поддържайте стабилна и безопасна скорост.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *