PES или FIFA: коя игра е по-технологична?

Една от най-сериозните дилеми на почитателите на футбола, нещо като “Властелина на пръстените” или “Хари Потър” при фентъзи маниаците, е PES или FIFA е по-добрата интерактивна футболна игра. Мненията са разнопосочни и всяко си има своя резон. 

Ако за първи път чувате за PES или FIFA, то имате сериозна нужда да си опресните общата футболна култура. Естествено, не е необходимо да достигате професионални равнища в областта на общите футболни прогнози или да си отваряте специализиран акаунт в модерна платформа като SportingWin, за да придобиете представа. Просто прочетете текста ни и преценете сами коя е по-добра на база сравнението по технологични критерии, което сме предоставили. Но първо нека да изясним какво представляват самите игри. 

Какво са FIFA и PES? 

FIFA е поредица от ежегодно издавани видеоигри на компанията Electronic Arts (EA), разработена от EA Canada. Най-новата версия естествено е FIFA 22. Достъпна е в над 51 страни по света на над 17 различни езика. Стартира през 1993 г. и е първата игра, получила лиценз от Fédération Internationale de Football Association (FIFA), официалният ръководен орган за международния футбол. Поредицата от игри влиза в Световните рекорди на Гинес като най-продаваната поредица от спортни видеоигри в света.

Pro Evolution Soccer ( с други думи PES) също е ежегодна поредица, публикувана от Konami и разработена от PES Productions, като към днешна дата е един от световните лидери в сферата и основен конкурент на FIFA. В нея играчите се състезават в лиги с водещия отбор по свой избор. PES е и една от най-продаваните марки спортни видеоигри днес, с над 400 милиона изтегляния на мобилни устройства и разпространени над сто милиона копия по целия свят.

Технологични критерии за сравнение между FIFA и PES

Оптимизация

Потребителското преживяване на FIFA или PES на компютър е същото като при всяка средностатистическа конзола. Клавиатурата може да изглежда голяма в сравнение с традиционния контролер, но това не я прави по-нискоефективна. Динамиката на играта остава същата, въпреки че според някои разпространени мнения PES е една идея по-съвместима с различните видове конзоли, което ѝ дава леко предимство. В допълнение, за нея не са ни необходими кой знае какви високотехнологични GPU характеристики.

От друга страна обаче, FIFA е доста по-интуитивна и по-лесна за разбиране от крайния потребител. PES е насочена повече към запалянковците със специализиран интерес и за нейните разработчици реализмът е изключително важен, което доста често се конфронтира с улесняването на любителите на игрите. 

Графика

Именно това е една от най-забележимите технически разлики между FIFA и PES. Графиките на FIFA са значително по-добри от тези на PES през последните години. Моделите на играчите изглеждат по-реалистични и стадионите са пресъздадени по-точно. Графиките на PES вървят в правилната посока и се развиват положително, но все още са далеч от качеството на конкурентите.

Моудове

FIFA е цялостно изживяване, съпроводено с разнообразни режими за игра. Моудовете Story, FUT, Volta и други могат да задържат интереса ви с часове, което обаче си има и съответното финансово отражение на джоба. PES има собствен Ultimate Team, който се нарича myClub, като добавянето на нови режими е една от основните задачи пред девелопърите на играта. Добрата новина е, че малко моудове, по-малка парична тежест върху крайния потребител. 

Бонус – футболисти и отбори, с които си партнират

Този критерии не е технологичен, но ще си позволим да го споделим, защото е интересен за истинските фенове. FIFA доскоро беше категоричен монополист, що се отнася до права за включване на детайли относно стадиони, футболисти и отбори. Играещите могат да избират от значително по-богат каталог и да се насладят на по-реалистично преживяване. PES тепърва наваксва по отношение на лицензи и добавяне на повече опции в каталога си, като само времето ще покаже как се справят.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *