Как да изберем мотоциклетна каска

Карането на две колела може да пести време, да доставя удоволствие, но предполага и сдобиваната със съответната мото екипировка, която да направи хобито ви освен приятно и напълно безопасно.

Защитата започва от най-важната част – нейно величество мотоциклетната каска. Както знаете тя е задължителна по закон при управлението на двуколесно моторно превозно средство. Каква точно да изберем при такова богато многообразие от модели, материали и видове?

От какво да е направен корпусът? Материалът е от съществено значение. Изработват се от два основни вида: пластмаса и композит (високотехнологична смес от нишки и смоли, която е изключително лека, но и невероятно здрава). Това е свързано с класа на съответната каска и предназначението и. Отразява се на здравината на каската, теглото и цената. Пластмасовите каски са по-тежки от композитните, но са и по-достъпни като цена.

Какъв е моят размер мото каска?

Богатото разнообразие на мотоциклетни каски в интернет наистина може да ви обърка. Ако не знаете размера си, по-добре заложете на електронен магазин, който разполага и с реален шоурум, където ще можете да пробвате каската на място и да получите адекватна консултация. За да изберете правилния размер, тя трябва да пасва плътно по главата ви. Особено при покупка на първа каска много хора залагат на по-голям размер, която след няколко излизания става още по-хлабава и при инцидент няма да ви запази оптимално. Размерът се определя чрез измерването на обиколката на главата в см. Няма каска, която да е удобна за всички. Затова производителите, които предлагат продукти от по-висок клас имат възможност за избор на различни по дебелина вътрешности, които да паснат оптимално.

Съветът ни е да не правите компромис с каската, която ще изберете. И да имате предвид, че дори и най-качествената каска има оптимален срок на използване, свързан с остаряване на материалите. Смята се, че животът на една каска е около пет години.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *